Докато други техногиганти се надпреварват как да се сдобият с данни

...
Докато други техногиганти се надпреварват как да се сдобият с данни
Коментари Харесай

Как Зукърбърг обучава своя AI? С нашите снимки във Facebook и Instagram

Докато други техногиганти се надпреварват по какъв начин да се снабдят с данни за образование на AI, Meta на Марк Зукърбърг изглежда има едно огромно преимущество пред съперниците си: потреблението на фотоси от Instagram и Фейсбук.

Главният продуктов шеф на Meta Крис Кокс призна пред Bloomberg предходната седмиа, че компанията употребява обществено налични фотоси и текстове от платформите си за образование на своя модел за генериране на изображения от текст, наименуван Emu.

" Ние не образоваме на персонални неща, не образоваме на неща, които хората споделят с приятелите си, ние образоваме на неща, които са обществени ", сподели той.

Моделът на Meta за генериране на изображения от текст може да създава " в действителност невероятни качествени изображения ", тъй като в Instagram има доста фотоси на " изкуство, мода, просвета и също по този начин просто изображения на хора " добави Кокс.

AI моделите би трябвало да бъдат захранвани и обучавани с данни, с цел да бъдат ефикасни. Това е противоречив проблем, защото съвсем няма метод да се предотврати потреблението на предпазено с авторски права наличие от интернет за основаване на LLM. Американската работа за авторско право се пробва да се оправи с този проблем от началото на предходната година и обмисля актуализиране на разпоредбите и законите, с цел да го адресира.

Един от методите, по които фирмите се пробват да получат данни, е посредством съдействие с други компании. OpenAI, да вземем за пример, е сключила партньорства с няколко медийни издания за лицензиране на тяхното наличие и създаване на моделите си.

Миналия месец The New York Times заяви, че Meta даже е обмисляла да придобие издателя Simon & Schuster в опит да получи повече данни за образование на своите модели.

Освен сурови набори от данни, фирмите употребяват и " противоположни връзки " - данни, които се събират от минали взаимоотношения и резултати, които се проучват за възстановяване на бъдещото показване - за образование на своите модели. Това включва логаритми, които осведомят AI моделите, когато има неточност, с цел да могат да се учат от нея.

Главният изпълнителен шеф на Meta, Марк Зукърбърг, предишния месец сподели пред The Verge, че противоположните връзки ще бъдат " по-ценни " от всевъзможни " начални корпуси " от данни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР